Hasznos információk

A GYÉMÁNTRÓL

CLARITY (TISZTASÁG)
A gyémánt tisztaságát a benne rejlő idegen eredetű anyagok mennyisége alapján határozzák meg. A belső, nem homogén részeket zárványoknak nevezzük (sötét „szén”, fehér,„jég”, repedések stb). ezek a kristályosodási folyamat során jöttek létre, vagy kerültek a kő belsejébe. Vannak ún. külső hibák is - karcolások, felesleges fazetták stb. - melyek a csiszolás során keletkeztek, vagy csiszolással sem lehetett őket eltüntetni. ezen hibák nagysága és mennyisége adja meg a gyémánt tisztasági kategóriáját. A tisztasági osztályok meghatározása 10x-es nagyítású drágakőlupéval, vagy drágakőmikroszkóppal történik. Mindent, ami ilyen nagyítás mellett látható, azt zárványnak neveznek. A zárványok a drágakövek minőségét rontják, mert csökkentik az átlátszóságot és hatással lehetnek a kő színére is. Az értékcsökkentő hatás elhelyezkedésüktől, méretüktől és intenzitásuktól függ.

COLOR (SZÍN)
Az ékszer minőségű gyémántok értékének meghatározó jellemzője, a színe. Leszámítva a ritka, színes gyémántokat (rózsaszín, kék), a kövek értéke annál magasabb, minél fehérebb a színük. A gyémánt általában a sárga szín irányába tér el a fehértől, az árnyalatokat sokféleképpen jelzik, a legelterjedtebb skála az ABC betűit használó, amely D betűtől, a legfehérebb minőségtől indul.


 

CUT (CSISZOLÁS)

A gyémántcsiszolás művészet, de még inkább tudomány. Művészet, hiszen a kőben rejlő csillogást hozza napvilágra, és tudomány, mert elképesztő precizitásra és számításokra van szükség ahhoz, hogy a több millió dolláros nyers gyémántból még többet érő drágakő váljon. Azt, hogy a természetes állapotban lévő követ hogyan csiszolják meg, több tényező befolyásolja. Ezek közül a legfontosabb a nyers gyémánt alakja és a benne lévő zárványok száma, illetve azok elhelyezkedése. A csiszolás során természetesen arra is törekednek, hogy minél kevesebb legyen a veszteség, azonban a legtöbb esetben így is az eredeti kő legalább 50 százaléka vész el.