Hasznos információk

FÉMJELZÉS

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (továbbiakban: Hivatal) Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatósága (továbbiakban: Hatóság) a 187/2011. (IX. 14.) Korm. rendelet 10. §-ában foglaltak alapján, a fémjelzési kötelezettség alá tartozó nemesfém tárgyakat anyaguk és egyéb törvényes kellékeik megállapítása végett megvizsgálja, és ha a vizsgálat szerint a nemesfém tárgy a jogszabályokban foglalt előírásoknak megfelel, azt annak finomsági fokát igazoló fémjellel ellátja (fémjelzés).

Fémjelzési technikák a következők lehetnek:

  • Beütéssel történő
  • Lézer eljárással elhelyezett
  • Minőségi tanúsítvány kiállítása (Certifikát)
  • Fémjel külső elhelyezése (Plomba, Lapka)

Fémjelzési kötelezettség alá az aranyból, ezüstből, platinából, palládiumból továbbá az e fémek más fémekkel való ötvözeteiből készült ékszerek, dísztárgyak, használati tárgyak, nemesfém tárgyak tartoznak.

A vállalkozás kérheti a birtokában lévő tárgyak vizsgálatát, de fémjelzésüket csak akkor, ha a szervezet szerepel a Hatóság nyilvántartásában és rendelkezik a számára engedélyezett névjellel.

A nemesfém tárgyakat a Hivatal telephelyén (Budapest VIII., Bláthy Ottó utca 3-5.) a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóságnál kell fémjelzés végett bemutatni.

 

Érvényes magyar fémjelek 1867-től napjainkig

 

 


Egyenértékű fémjelek